Ненудний сад Капіас

Вибір Категорії

Історія саду Капіас почалася ще 1979 р. з невеликого саду біля будинку Броніслава Капіаса, власника однойменного розплідника рослин у Польщі. Спочатку сад створювався для демонстрації можливостей використання рослин розплідника, а згодом ідеї посадок і комбінацій рослин у цьому саду стали привертати інтерес тисячі відвідувачів і в 2008 був закладений новий сад на площі більш ніж 4Га, з яких має свій стиль і почерк, але разом вони створюють унікальний виставковий Сад, прекрасний і ненудний у будь-який сезон!

Тут можна відвідати і Сад заходу сонця і сенсорний сад, Сад мовчання та Романтичний сад, ставок з альтанкою та середземноморську алею – це цілий садовий комплекс, що складається з більш ніж 20 садів, розташованих в одній місцевості та пов’язаних між собою прогулянковими доріжками.

З настанням зими та міжсезоння декоративність садів Капіас аж ніяк не знижується: відвідувачі, як і раніше, побачать тут і яскраві фарби, і колекції рослин, що вже полюбилися і нові види та сорти хвойних, багато цікавих ідей та рішень для злаків у дизайні саду, листяних та хвойних рослин.

На самому початку шляху Сад зустріне Вас альпійськими ділянками з безліччю сортів ялівцю та вічнозеленого кизильника, вересовими пагорбами з посадкою низькорослих декоративних сортів сосен та ялівцю скального. Поодинокі посадки структурних дерев, живоплоти та липова алея, різноманіття сортів та видів хвойних рослин, цікаві вічнозелені рослини та сад злаків – розвіюють звичний стереотип про зневіру саду у міжсезоння.

Масиви чагарників з яскравим забарвленням гілок, вміло скомпоновані з декоративними травами, хвойними рослинами і посадками листяних дерев, один з головних акцентів цього саду взимку і напередодні весни. Переливи відтінків зеленого забарвлення хвойних на схилах, поєднання різноманітності форм і розмірів рослин, шарудіння на вітрі міскантусів, застиглі форми деяких літніх квітів – наповнюють сад сенсом і життям.

Особливий інтерес взимку викликає Літній сад (сад злаків), що складається з видів міскантусу, вівсяниці, молінії та інших декоративних трав, чиє благородне бронзове забарвлення і потужна структура задають тон всьому оточенню цієї пори.

У саду Кapias декоративні трави та злаки ретельно підібрані у поєднаннях за формою дерновин: пряма форма (вейника), розбіжна (просо), горбкоподібна, кічкоподібна, аркоподібна – читайте докладніше у статті Сад злаків або декоративні трави в садах Капіас (Kapias).