Декоративні городи – красиво та зручно

Вибір Категорії

Навіть маленький шматочок землі можна перетворити на декоративну клумбу, точніше декоративний город для салатних та листових овочів в обрамленні пряних трав. Якщо в саду достатньо місця, то спробуйте відвести більшу ділянку під декоративний город. І запевняю Вас, вирощувати до столу власні овочі та ягоди завжди приємно!

Якщо підійти до планування декоративного городу продумано і з фантазією, то він стане однією із родзинок саду. І безумовно, останнім часом поняття декоративний город та ландшафтний дизайн нероздільні. Але про все по порядку.
1. Місце та форма. Для будь-якого городу необхідне сонячне місце, бажано, щоб воно не розташовувалося в низині ділянки. Буде це місце ближче до будинку або приховано подалі від очей вирішувати Вам. Ґрунтовий родючий шар має бути мінімум 20см. Яку форму матиме декоративний город залежить від стилю Вашого саду та будинку: він може підтримувати планувальні лінії доріжок, мати цікаву форму клумби, може бути гравійним садком або контейнерною композицією, а то й піднятою клумбою. Можна ізолювати декоративний город від решти ділянки живоплотом або квітником. Найпростіше влаштувати город із квадратів, кіл, ліній, що перетинаються, та їх варіацій. Грядки повинні мати ширину трохи більше 1,2м, інакше обслуговувати буде незручно. Доріжки між грядками можна засипати гравієм, викласти плиткою, цеглою, деревом або іншим матеріалом мощення, можна зробити їх трав’яними, але врахуйте що їх регулярно доведеться косити. Головне, щоб матеріал доріжок був довговічним. Нанесіть масштабний план вашого майбутнього городу на папір. Якщо город буде досить великим, продумайте можливість розміщення гідророзетки поблизу, а також компостної ями та місця для складування інвентарю, можливо, лавки для відпочинку або декоративного елементу.

2. Розбивка городу. За допомогою кілочків та мотузки перенесіть лінії городу на вирівняну землю, за потреби зніміть дернину та вкопайте город, видаліть усі бур’яни, розпушіть і розрівняйте граблями ґрунт. Встановіть бордюрну стрічку, камінь або дерев’яні дошки по лініях городу і виконайте мощення доріжок. Для міні-городів можна збити короби з дерева та наповнити їх родючою землею.

3. Плануємо посадки. Для того, щоб на невеликій площі декоративного городу виростити різноманітний асортимент культур, необхідно продумати поєднання культур з різним терміном вегетації. Спочатку посійте ранні культури, які швидко забираються з грядки (редис), а між ними висаджуйте розсаду пізніх культур: помідори, перець, баклажани і т.д. Підбирайте компактні сорти рослин, щоб одні не заглушували інші та город завжди мав доглянутий вигляд. Зазвичай по краю грядки висівають салатні рослини або пряні трави (чебрець, орегано, естрагон, шавлія), а в середину висаджуйте розсаду овочів. Але не тільки пряні трави можуть бути окрасою декоративного міста. Посадіть декоративну капусту, яка допоможе зберегти гарний вигляд грядок навіть взимку.

4. Вертикалі та плетисті рослини. Посередині або в кутку грядок декоративного городу можна розташувати опори для плетистих рослин, якщо підібрати красиві та цікаві опори, вони можуть стати самостійною прикрасою городу. Крім того, плетисті рослини на опорах будуть виконувати роль вертикалей і стануть акцентами. На опори можна планувати посадки квасолі, запашного горошку, настурції та ін.

5. Чергування культур. Плануючи город, відразу ж намітте щонайменше 4 зони, щоб щороку переміщати різні типи культур з однієї грядки на іншу. Це допоможе уникнути появи шкідників та хвороб, створить умови для найбільш ефективного використання поживних речовин у ґрунті, запобігатиме збідненню ґрунту, особливо якщо Ви плануєте вирощувати овочі та пряні трави без додавання добрив. Наприклад, грядка 1 – овочеві культури салатного призначення, грядка 2 – коренеплоди, а також цибуля, часник, петрушка, грядка 3 – броколі, цвітна капуста, капуста листова, грядка 4 – бобові та гарбузові.

6. Декоруємо. Прикрасити город можуть штамбові троянди, сонячний годинник, лава та експерименти з поєднанням їстівних та квіткових культур, ну який ландшафтний дизайн без цього? Не забувайте, будь-який город, маленький або великий, з картоплею або без, декоративним можна назвати лише частково: висмикніть моркву – і милуватиметеся чорною плямою. Тому слід ретельно вибрати місце і асортимент і декор для такого городу.

Останнім часом все більше людей віддають перевагу вертикальний кулінарний сад, простіше кажучи той самий декоративний город.

Задіяйте уяву, щоб додати Вашому саду індивідуальний колорит!

Дізнайтесь більше органічне садівництво та екологічний город.